15 september, 2007

Gerrit Komrij

Oorlogssonnetje

Loert daar geen terrorist achter het raam?
Ik hoorde het in de keuken ook al tikken.
Ik droom van mullah, mohammed, imam
En van de minste windstoot moet ik schrikken -

Een losse dakpan of een arabier?
Ik slorp het nieuws op. De tv staat warm.
Ik ben nerveus. Ik heb niet echt plezier -
Ik ben de gijzelaar van vals alarm.

De heren worden stichtelijk bedankt.
Ze stampvoeten en zijn alleen nog zoet
Als er ten minste één sirene jankt.

Wie speelt het in zo'n kleuterklasje klaar
Een oorlog af te wenden die al woedt?
Doe nu je oorlog maar, papkind, doe maar.


Noot van de redactie: het gedicht 'Oorlogssonnetje' stond op 25 februari 2003 in NRC Handelsblad en werd geschreven onder het teken van de Dichter des Vaderlands.

5 opmerkingen:

Reinier de Rooie zei

Mag ik de heren van De Valse Noot feliciteren met dit geslepen sonnet en de dichters met deze vingerwijzing over enig hoe en wat? Geen gezever en aan de slag, pommedori!

Chrétien Breukers zei

Misschien is het wel handig om te vermelden dat dit sonnet als eens eerder, elders is verschenen; nu lijkt het wel speciaal voor de Valse Noot geschreven...

redactie zei

Ah, juist. Doen we. We hebben overigens wel toestemming.

Reinier de Rooie zei

Ik dacht inderdaad dat het een nieuw gedicht was, maar dat neemt niet weg dat ik de redactie blijf feliciteren met het plaatsen van juist dit gedicht binnen de huidige context.
Muzikaal gezien blijkt De Valse Noot trouwens ook het crescendo te beheersen. Dat dit, als altijd, gepaard gaat met spaanders en splinters en scheuring en inslag, doet m.i. geen afbreuk aan het geheel. Integendeel, de woensdag- en zaterdagblues trok nauwelijks volle zalen en nu is er al sprake van reservering, balkonscènes en roering. Alleen die van de Velde contrabast fatsoenshalve niet slecht: Mingus contra ahum?

valse noot B zei

Met sommige mensen is het prettig musiceren. Fijn om te merken dat dit initiatief leeft, ja. Met dank aan mijn mederedacteuren. Anderen moet je regelmatig roemen om hun muziekkennis en voor de rest vooral vals laten bassen, Reinier. Dank je voor je lovende woorden.